Rekuperace do domu v roce 2020 – vše, co potřebujete vědět

Rekuperace do domu v roce 2020 – vše, co potřebujete vědět
Od začátku roku 2020 platí nová pravidla pro stavbu rodinného domu s ohledem na energetickou náročnost budov. To může negativně ovlivnit i samotné klima v interiéru. Pojďme si to rozebrat podrobně.

Ještě dražší bydlení?

„Stavba rodinných domů se prodraží o statisíce!“ Podobnými titulky nás straší i seriózní média už pěkně dlouho. O co vlastně jde?

Od nového roku začnou platit přísnější pravidla pro stavbu nového rodinného domu s ohledem na energetickou náročnost. Možná jste slyšeli i termín “téměř nulový dům”. Je tu zkrátka stále větší tlak na úspory energií a ekologický aspekt budov.

Nové normy pro rok 2020

Pokud se na věc podíváme podrobněji, zjistíme, že situace není tak dramatická. Ano, dochází opravdu k určitému zpřísnění kvality obálky budov – týká se především vertikálního i horizontálního zateplení a výplní otvorů.

Do roku 2019 bylo zapotřebí při použití 300mm keramického zdiva zateplení minimálně 120 mm polystyrenu. Po roce 2020 odpovídá minimální tloušťka obvodové izolace 150 mm. Nejde tedy o tak dramatické zvýšení nákladů a zodpovědní projektanti už dlouhodobě navrhují obvodové izolace 200 mm a více! Spousta domů postavených v minulých letech tak vyhoví i nové normě.

Hrozí zhoršené klima

Kromě nových staveb se hromadně zateplují i starší nemovitosti – žádosti o zateplení tvoří až 50 % z objemu dotací v oblasti bydlení.

V takto dobře utěsněném prostředí ale velmi snadno vzniká nezdravé mikroklima! Větrání okny je často velmi omezené (Kdo by chtěl vypouštět draze zahřátý vzduch, nebo si pouštět vedro v létě dovnitř, že?). A tak se snižuje množství blahodárného kyslíku, zvyšuje hladina oxidu uhličitého a v neposlední řadě se nezdravě zvyšuje vlhkost.

Řešení má jméno: rekuperace

Takové klima může negativně ovlivnit naše zdraví mnoha způsoby. Jediným rozumným, a přitom velmi efektivním řešením je kvalitní systém rekuperace, neboli řízené větrání.

Rekuperace zajistí kvalitní klima bez plýtvání energiemi díky účinnosti zpětného získávání tepla až 91 %.

Rekuperace funguje tak, že z interiéru odvádí vydýchaný vzduch, pachy a vlhkost (z vaření, praní, dýchání) a vypouští jej ven z domu. Místo něj se aktivně přivádí vzduch čerstvý.

To by samo o sobě nebylo zas tak chytré. Podstatné jsou další funkce rekuperace: rekuperační jednotka odebere teplo odváděného vzduchu a předá jej následně vzduchu přiváděnému. Tento proces zpětného získávání tepla má účinnost až 91 %

Máte zájem o službu Rekuperace?

Více informací

Chytré technologie, které spolupracují

Dnešní nízkoenergetické domy se samozřejmě neobejdou ani bez kvalitních technologií. Začíná to zdrojem vytápění a ohřevem teplé vody, což obstará kondenzační nebo elektrický kotel. Další na řadě je už zmíněná rekuperace vzduchu a na konec přichází inteligentní elektroinstalace, neboli smart home, či chytrá domácnost.

Ohromná výhoda nastává při synergii všech zařízení od jednoho výrobce.

Zpět na všechny články

Mohlo by vás také zajímat

Rekuperace tepla: Úspora energie a vytváření kvalitního prostředí v domácnostech

Ve světě, kde je udržitelnost a energetická účinnost stále důležitější, se stále více domácností obrací k technologiím, které nejenže šetří energii, ale také zlepšují kvalitu vzduchu v jejich prostředí. Jednou z těchto inovativních technologií je rekuperace tepla.

Chlazení bez klimatizace díky CoolBreeze

Jak zajistit komfort v moderním domě během letních veder? Dnes už existuje mnohem efektivnější řešení, než klimatizace!